top of page

Om Alpackor

Alpackor (Vicugna pacos) härstammar från Anderna och tillhör släktet kameldjur. De är flockdjur och har en livslängd på 20-25 år. De avlas främst för sin fantastiska ull som är otroligt varm och mjuk. Alpackor är graciösa djur med en stark egen integritet. Mankhöjden för fullvuxna ston skall vara mellan 85-90 cm och för fullvuxna hingstar 85-92 cm. Vikten för ston skall ligga mellan 58-65 kg och för hingstar 65-75 kg. Alpackans unge heter cria och dräktighetstiden ligger på runt 50 veckor. Det föds i regel bara en cria åt gången. De används inte som packdjur till skillnad laman. Alpackan har ett rikt språk med öronställningar som kan liknas med andra flockdjur, de har en rad olika läten, det vanligaste är ett hummande ljud, sedan har de olika skriande läten som kan betyda ilska, varning eller upprymdhet. När alpackorna är lugna och trygga så är de för det mesta tysta. Hingsten har även ett säreget gurglande läte under parning.​Alpackan blir mer och mer vanlig i runt om i världen. I Sverige är intresset och engagemanget stort för att bedriva kvalitetsavel på alpackor. Priset på alpackor ligger tillsynes högt och kommer säkerligen sjunka allteftersom alpackan blir allt vanligare i landet, men som det är nu så kostar ston i regel från 20.000 kr (plus moms) och uppåt, avelshingstar likaså och valacker kostar runt 10.000 kr. Det man ska tänka på om man funderar på att köpa alpackor är att de är utpräglade flockdjur, man bör ha minst 3 i sin flock och ston ska inte blandas med hingstar eller valacker, detta av flera anledningar, såsom att alpackor inte har årstidsreglerad reproduktion och skaderisken är stor på ston och crior om de går tillsammans med hingstar och valacker. Man bör även ha vana av lantbruksdjur då alpackor inte kan likställas med sällskapsdjur som hundar och katter.

Snabbinfo

Foten.jpg
Skötsel

Alpackor har toaletter som skall mockas regelbundet och de ska alltid ha tillgång till ett vindskydd med tak. De tycker om halm som underlag. Alpackan har två klor på varje fot som måste klippas regelbundet. Man bör regelbundet kontrollera alpackans hull genom att känna på djuret, detta för att få en indikation på alpackans allmäntillstånd då ullen gör att de alltid ser tjocka och goa ut. Alpackans tänder ska kontrolleras regelbundet så att de inte växer fel eller blir för långa. Hingstarna har kamptänder som blir vassa som rakblad, dessa måste slipas annars är risken för skador under lek och kamp stor. 

Foten.jpg
Temperament

kan inte förvänta sig att alpackor är kelgrisar trots att det kan se ut så. Man vill bara krama och klappa då detta verkar inbjudande. Långt ifrån alla alpackor tycker dock att det är mysigt att kela. Alpackor har hög integritet och visar tydligt när något inte är uppskattat. Man kan inte säga att alpackor är osociala för de är ofta nyfikna och vill vara med när saker händer. Det bästa är att låta alpackan söka upp dig och ha tålamod med att en klapp eller kram inte alltid uppskattas. Alpackor är intelligenta och kan tränas att umgås och få ett fint samspel med.

IMG_20240621_135017_edited.jpg
Alpackans ull ​

Alpackaull är känt för sin mjukhet och värme, vilket gör det till ett populärt val för kläder och accessoarer. Det finns i en mängd olika färger, från naturliga nyanser som beige och brun till mer livfulla färger som rosa och blå. Alpackaull är också känt för sin hållbarhet och motståndskraft mot krympning och nötning. Alpackans ull kallas för fleece, den är mycket varm och mjuk. Den går att karda, spinna och tova och den finns i många naturliga färger. Alpackans fleece är mjukare än fårull och innehåller inget lanolin vilket gör att den inte är allergi-framkallande som fårull kan vara. I Sverige så avlas alpackan endast för sin ull och den vanligaste alpackarasen Huacaya klipps en gång per år precis innan sommaren. Det finns flera parametrar som kan mätas i labb och bedömas av domare. Man mäter bland annat finfibrighet, variationer i fibern, komfort, struktur och täthet. 

DSC_2462.JPG
Foder

Alpackan betar gräs och sly och bör ha fri tillgång till hö eller hösilage året runt. Man ger även pellets som komplement till höet och lusern till digivande och växande alpackor. Det är viktigt att ge alpackan D-vitamin under vinterhalvåret då deras ull är så tät att ljus har svårt att tränga igenom. Det är viktigt att fodret man ger är av god kvalité och det finns kraft- och mineralpellets särskilt anpassade för alpackor. Alpackor ska inte utfodras med spannmål eller stärkelserik föda då detta kan ge magsår. Alpackor som behöver extra mat kan med fördel utfodras med uppblött betfor.

bottom of page